Kazneni poeni u saobracaju i visina kazne - Novi zakon

Ići dole

Kazneni poeni u saobracaju i visina kazne - Novi zakon

Počalji  sajberkid taj Uto Avg 03, 2010 7:03 pm

KAZNENI POENI, PREKRŠAJI I KAZNE PO NOVOM ZOBS
Kazneni poeni, kao jedna od najvećih novina koje predviđa Zakon o bezbednosti saobraćaja, primenjuju se od 1.januara 2010. godine. Kazneni bodovi vodiće se u bazi podataka u mestu u kome je izdata vozačka dozvola, a maksimalan broj negativnih poena koje vozač može da sakupi je 18. U tom slučaju se protiv vozača pokreće upravni postupak i on privremeno ostaje bez vozačke dozvole.

Kada vozač sakupi 18 kaznenih poena i dobije presudu o zabrani upravljanja, moraće prvo da plati novčane kazne za sve prekršaje koje je počinio, a zatim da izdrži i zaštitnu meru, koju određuje sud. Nakon toga, po novom Zakonu, neće biti dozvoljeno upravljanje vozilom još 90 dana, da bi potom usledio lekarski pregled, zatim predavanja u Agenciji za bezbednost saobraćaja i na kraju polaganje stručnog ispita iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja. Tek nakon toga, moći ce da mu se vrati vozačka dozvola.

Negativni poeni za saobraćajne prekršaje poništavaju se posle dve godine, ukoliko se u tom roku ne napravi isti prekršaj, ali u evidenciji ostaju svi kazneni poeni koji se eventualno dobiju u međuvremenu.

Vozačima koji su privremeno ostali bez dozvole zbog sakupljenih 18 negativnih bodova, prag do novog gubitka dozvole, smanjuje se za tri poena, pa će se tako dozvola gubiti sa 15 negativnih poena, sledeći put sa 12 itd.


http://www.amss.org.rs/images/files/prekrsaji-i-kazne.pdf
avatar
sajberkid

Broj poruka : 106
Datum upisa : 01.01.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu